Bedrijfsanalyse

Verzuim terugdringen begint bij een grondige bedrijfsanalyse. Met een bedrijfsanalyse doorlopen we de processen die een rol spelen bij arbeidsverzuim en inventariseren we de verschillende parameters binnen organisatieafdelingen en teams. Op basis van deze data maken we een uitgebreide verzuimanalyse, waarbij we ons richten op het terugdringen van het verzuimpercentage en verzuimpreventie.

Home  >  Diensten  >  Bedrijfsanalyse

Verzuimmanagement is mensenwerk, maar verzuimcijfers zijn essentieel voor een compleet beeld en een grondige analyse. Met onze bedrijfsanalyse (analytics) brengen we het maandelijkse en voortschrijdende verzuimpercentage in kaart en maken we trends en prioriteiten inzichtelijk. Op basis hiervan stellen we de nieuwe richting van verzuimaanpak op. Daarnaast kijken we naar oorzaken, werkzaamheden, leeftijd en verschillen tussen teams en afdelingen. In samenwerking met het management bepalen we of diepere analyse noodzakelijk is. Dit vormt de basis voor ons advies en ondersteuning bij verzuimmanagement.

Analytics: de basis voor een grondige verzuimanalyse

Interne en externe bedrijfsanalyse voor een doeltreffend verzuimbeleid

Zowel interne als externe factoren kunnen van invloed zijn op het verzuim. Om deze reden kijken we zowel naar interne als externe processen bij het maken van een bedrijfsanalyse. Daarnaast adviseren we je over het opstellen of aanscherpen van een verzuimbeleid. Indien noodzakelijk adviseren we ook over specifieke interventies en de inrichting van een providerboog.

Een verzuimanalyse bestaat uit veel verschillende facetten en verschilt per organisatie. In onderstaand voorbeeld vind je een greep uit punten waar we bij een verzuimanalyse op letten.

  • Hoe verloopt het ziekmeldingsproces? Welke stappen moet een medewerker doorlopen om zich ziek te melden?
  • Hoe wordt een ziekmeldingsgesprek gevoerd en welke afspraken worden er gemaakt?
  • Is dit voor elk team en iedere afdeling hetzelfde?
  • Wat doet een leidinggevende met de ziekmelding en hoe reageert hij of zij op de medewerker? En wat is het gevolg hiervan?
  • Hoeveel medewerkers hebben in totaal in de afgelopen 12 maanden verzuimd?
  • Wat is de verzuimfrequentie en de gemiddelde verzuimduur per afdeling, team of functiegroep?
  • Wat is het aantal nulverzuimers?
  • Hoe is de personeelspopulatie opgebouwd?
  • Is er sprake van kortdurig of langdurig verzuim?

Op basis van de verzuimanalyse stellen we onze adviesrapportage op.

Verzuimanalyse maken: waar letten we op?

Na het maken van de analyse starten we met het verandertraject. Afhankelijk van de behoeften, passen we onze maatwerk strategie hierop aan. Opvolging voor managers en HR is bijvoorbeeld een aangescherpte visie, rollen en verantwoordelijkheden, betere procedures, infosessies en workshops voor (verzuim)vaardigheden.

Opvolging voor medewerkers / casuïstiek is bijvoorbeeld coaching, maar ook verschillende (re-integratie)bevorderende interventies. In een vervolggesprek bespreken we graag de mogelijkheden voor een opvolgend traject.

Opvolging na analyse:
mogelijkheden voor verzuimreductie

Meer weten? Bel voor een
adviesgesprek op locatie

NEEM CONTACT OP

We komen graag bij jou op locatie langs voor een kennismakingsgesprek. Bel vrijblijvend voor een afspraak met 088 - 833 5500.

Bedankt voor uw aanvraag! Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.