Psychische klachten zijn voor werkgevers het lastigst te herkennen, maar het is wel een veelvoorkomende oorzaak van langdurig verzuim. Door deze klachten worden medewerkers minder productief, zijn ze minder belastbaar en het kan negatieve gevolgen hebben voor de samenwerking met collega’s. Het is daarom belangrijk dat je als werkgever de signalen tijdig signaleert en hierop acteert. Zo voorkom je dat een klacht uitgroeit tot een groter probleem en houd je jouw medewerkers psychisch gezond. Wij ondersteunen werkgevers met deskundige, ervaren professionals en begeleiding tijdens het interventietraject. Door persoonlijke betrokkenheid en een resultaatgerichte aanpak zorgen we voor blijvende verandering.
Home > Diensten > Specifieke interventies > Mentaal
Merk je dat werknemers zich anders gedragen en vertonen ze signalen van psychische klachten? Dan is het belangrijk om de signalen te herkennen. De drie belangrijkste categorieën psychische klachten zijn: stemmingsstoornissen (zoals depressie), angststoornissen (stress, sociale angst) en middelenstoornissen (alcohol- of drugsverslaving). Als werkgever hoef je geen klachten te kunnen benoemen, maar het is wel belangrijk dat je weet wat de signalen kunnen zijn.
De volgende signalen kunnen wijzen op psychische klachten:
● Vermoeidheid
● Gespannenheid
● Neerslachtig
● Vergeetachtig
● Emotioneel
● Prikkelbaar
● Afwezig of snel afgeleid
● Chaotisch en/of gehaast
● Het vermijden van mensen of (sociale) situaties
● Moeite met aanpassen (taken, situaties of verantwoordelijkheden)
● Veel ziekmelden
48% van de Nederlandse bevolking krijgt ooit te maken met psychische klachten. Dit herkennen is voor werkgevers het lastigst, omdat het niet altijd zichtbaar is dat deze klachten spelen. Vaak is het een optelsom van verschillende oorzaken uit werk en privé die mentale klachten veroorzaken. Voorbeelden van mentale klachten zijn: een burn-out, werkstress (Bijvoorbeeld door werkdruk of baanonzekerheid) maar ook (pre- of postnatale) depressie, rouw of een middelenverslaving. In de beginfase uit zich dit vaak als algemene gezondheidsklachten zoals verkoudheid, griep en fysieke klachten, die later omslaan naar mentale problemen. Ook kort frequent verzuim komt dan vaker voor. Bedrijfsmaatschappelijk werk of een coach of psycholoog zijn psychische interventies die hierin een uitkomst bieden.
Naast een verminderde productiviteit, is een medewerker ook minder belastbaar. Dit wil zeggen dat hij/zij minder verantwoordelijkheden aan kan en sneller het gevoel heeft ‘over te lopen’. De medewerker kan zich lusteloos, prikkelbaar, onbegrepen of geïsoleerd voelen, wat vaak resulteert in een verminderde focus en een negatieve houding ten opzichte van het werk. Het is vaak aan de werkgever om dit patroon te signaleren en door passende acties dit patroon met de werknemer te doorbreken.
Een professioneel en open gesprek met de medewerker is de eerste stap op weg naar verbetering. In verband met de privacywetgeving mag je de werknemer niet vragen naar de oorzaak of diagnose van de psychische klachten, maar je kunt wel andere onderwerpen bespreekbaar maken. Dit zijn: taken, productiviteit, beschikbaarheid, contact en samenwerking met collega’s. Het is belangrijk dat de antwoorden van de medewerker niet gebagatelliseerd maar juist genormaliseerd worden, zodat een medewerker zich voldoende gesteund voelt om de problemen bespreekbaar te maken. Hierdoor kun je als werkgever onderdeel zijn van de oplossing.
Kom je er zelf niet aan uit met de medewerker, dan kun je hem/haar helpen om passende interventie te regelen. Een bezoek aan de huisarts heeft niet altijd het gewenste resultaat, wanneer de wachttijden in de zorg lang zijn. Klachten kunnen tussentijds verergeren, daarom kunnen (positieve) psychologische interventies een sleutelrol spelen in de route naar herstel. Arbonomics biedt hierin een ondersteunende rol voor leidinggevenden en HR om snel de juiste interventie aan te kunnen bieden.
Vul onderstaand contactformulier in en we nemen contact met je op voor het maken van een afspraak.
Bedankt voor uw aanvraag! Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.