Verschillende soorten verzuim

Ziekteverzuim is wanneer een medewerker zijn werkzaamheden niet kan nakomen wegens aantoonbare medische beperkingen (ziekte of gebrek). De betekenis van ziekteverzuim is dus duidelijk, toch komt verzuim veel vaker voort uit andere oorzaken dan medisch. We spreken dan ook over arbeidsverzuim ivm van ziekteverzuim.

Privéproblematiek, mantelzorg, financiële problemen, motivatie en betrokkenheid, een verstoorde relatie met leidinggevenden en collega’s dragen vaker bij aan de oorzaak van verzuim. Daarbij zijn privé- en persoonlijke oorzaken doorgaans vaker de oorzaak van verzuim dan werkgerelateerde oorzaken. Al deze oorzaken zitten verborgen in de verschillende soorten verzuimcijfers en vragen om een specifieke aanpak. Dit zijn:


Er bestaan diverse vormen van verzuim

Home  >  Diensten  >  Verzuimmanagement  >  Verschillende soorten verzuim 

Kortdurend verzuim heeft meestal een medische oorzaak zoals een flinke verkoudheid of griepklachten met koorts. De medewerker is snel weer hersteld en kan binnen een aantal dagen weer aan het werk. Voor de werkgever blijven de financiële gevolgen van kortdurend verzuim beperkt tot het betalen van enkele dagen loon en eventuele kosten voor vervangend personeel. Vanaf de ziekmelding behoort duidelijk te zijn of er mogelijk andere oorzaken mee kunnen spelen bij de verzuimmelding.

Kortdurend verzuim

Deze vorm van verzuim duurt minimaal een week maar korter dan zes weken. Oorzaken van middellang ziekteverzuim zijn bijvoorbeeld nek- of rugklachten, botbreuken, chronische klachten of letsel met een revalidatieperiode. De werkgever zorgt voor de doorbetaling van het loon en vervangend personeel. Van belang in deze fase is dat er zicht is op de prognose (Duurt dit nog enkele dagen of wordt het langdurig verzuim?). Er wordt gekeken naar de mogelijkheden die de werknemer nog wel heeft en medewerker en leidinggevenden dienen creatief te zijn in het aanpassen van taken om de medewerker zo goed als mogelijk deels in te zetten. Ook moet duidelijk zijn of er een reïntegratiebevorderende interventie nodig is die de medewerker kan ondersteunen bij zijn herstel en terugkeer in werk. 

Middellang ziekteverzuim

Is een werknemer langer dan zes weken aaneengesloten ziek, dan spreken we van langdurig ziekteverzuim. Binnen zes weken na de ziekmelding maakt de bedrijfsarts een probleemanalyse. De werkgever betaalt het loon van de zieke medewerker door (Maximaal twee jaar lang, minimaal 70% van het laatstverdiende loon) en moet daarnaast vaak tijdelijke vervanging aanstellen. Wijkt de CAO hiervan af, dan is een werkgever verplicht om in het eerste jaar tot 100% door te betalen. Om deze reden kiezen veel werkgevers voor een ziekteverzuimverzekering.

Daarnaast ben je als werkgever verplicht om je te houden aan de Wet verbetering poortwachter. Dit houdt in dat je samen met jouw werknemer en een gespecialiseerd verzuim­bedrijf of arbodienst moet werken aan de re-integratie van de medewerker. De kosten voor het re-integratietraject worden verplicht door de werkgever betaald. Er wordt continu besproken en waar nodig periodiek beoordeeld wat de (on)mogelijkheden van de medewerker zijn en wat voor werk er mogelijk is.

Langdurend ziekteverzuim

Extra lang verzuim duurt langer dan een jaar. Dit type verzuim leidt meestal tot productiviteitsverlies. Hoewel dit type ziekteverzuim slechts 2% van alle verzuimgevallen bedraagt, loopt dit type verzuim vaak behoorlijk in de papieren en kosten voor de werkgever. De bedrijfsarts beoordeelt mede of de werknemer weer in staat is om te werken en ondersteunt waar nodig tijdens het re-integratietraject nodig om de medewerker weer deel te laten nemen aan het arbeidsproces. Naast de bedrijfarts worden arbeidsdeskundigen ingezet om de mogelijkheden in werk te beoordelen; zowel voor eigen als ander werk. Mobiliteitscoaches begeleiden in het 2e ziektejaar bij de mogelijke re-integratie bij een andere werkgever (2e spoor). Door tijdig in te grijpen bij kort verzuim, voorkom je dat medewerkers in langdurend ziekteverzuim terechtkomen. Hiervoor bieden we effectieve inrichting van de providerboog aan. Maar ook bij langdurig verzuim zijn er diverse van interventies die ondersteunen bij een effectieve re-integratietraject. Hiervoor bieden we een breed ingerichte providerboog aan.

Extra lang ziekteverzuim

GA NAAR PROVIDERBOOG

Komt kortdurend verzuim meer dan drie keer per jaar voor, dan spreken we van frequent kortdurend verzuim. Frequent kortdurend verzuim heeft vaak meer oorzaken dan alleen ziekte. Er zijn verschillende oorzaken ten grondslag kunnen liggen aan frequent kortdurend verzuim. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een slechte conditie
  • Werkstress door een te hoge werkdruk
  • Onvrede over de werkzaamheden of het inkomen
  • Slechte werksfeer/slechte relatie met collega’s of leidinggevenden
  • Grensoverschrijdend gedrag
  • Een arbeidsconflict
  • Privéproblemen
  • Motivatieproblemen

Deze vorm van verzuim leidt in 50% van de gevallen tot langdurig verzuim. Het is dus belangrijk om tijdig de signalen van kortdurend verzuim te signaleren, de oorzaak op te sporen en maatregelen te treffen. Veel aandacht voor dergelijke signalen draagt bij aan het voorkomen van zowel kort- als langdurig verzuim. Het is vaak aan de leidinggevende om hier tijdig op te acteren om verder verzuim te voorkomen. Dit blijkt in de praktijk het grootste struikelblok voor leidinggevenden, zij hebben hier vaak professionele ondersteuning bij nodig.

Frequent kortdurend verzuim

GA NAAR detachering

Wit verzuim is de meest gangbare verzuimsoort. Dit is wanneer een medewerker ziek wordt en helemaal niet meer kan werken. Voorbeelden van wit verzuim zijn koorts, een operatie of chronische hart- en vaatziekten. Grijs verzuim is wanneer een medewerker ziek is, maar bepaalde werkzaamheden nog wel kan uitvoeren. Het is de taak van de werkgever om te zorgen dat de werknemer deze werkzaamheden naar behoren kan uitvoeren. Zwart verzuim, de naam zegt het al, is een vorm van fraude. Dit is wanneer een werknemer zich ziek meldt maar eigenlijk niet ziek is. Je bent als werkgever dan niet verplicht om het loon door te betalen. Roze ziekteverzuim is een vorm van werkgerelateerd verzuim dat niet officieel onder ziekteverzuim valt. De medewerker functioneert niet meer goed maar is wel aanwezig op het werk. Het leren herkennen van deze diverse vormen van verzuim en hierop de juiste maatregelen treffen, is essentieel voor het terugdringen en behouden van een laag en stabiel verzuim.

Wit, grijs, zwart en roze ziekteverzuim